Ben jij de kapitein van jouw schip?

Om je verslaving te overwinnen is het goed om eens stil te staan bij je bewustzijn en je onderbewustzijn.

Het bewustzijn en het onderbewustzijn is te vergelijken met de afbeelding van de ijsberg, waarbij 10% je bewustzijn is (dus het topje van de ijsberg)… en 90% het onderbewustzijn.

De meeste van ons zijn zich onvoldoende bewust van hun onderbewuste, daarom wil ik je er meer over laten weten… omdat je onderbewuste je vriend of je vijand kan zijn.

Daarnaast is je onderbewustzijn krachtiger dan je bewustzijn… het onderbewuste is 24/7 voor je aan het werk… voor of tegen je?

Van je wieg tot het graf wordt alles opgeslagen in je onderbewuste. Vaak denken we dat alles wat we doen volledig bewust gaat, maar dat is niet zo. Veel van ons gedrag komt voort uit eerder geleerde strategieën en opgedane overtuigingen of gedachtenbouwsels. Dit kan positief of negatief zijn.

In situaties scant je onderbewustzijn als het ware je herinneringen en kiest ‘de meest effectieve gedragsstrategie’ op basis van je onbewuste herinneringen en overtuigingen.

Wanneer je veel positieve herinneringen hebt en een veilige basis hebt meegekregen, bouwt je onderbewuste op basis daarvan een positieve levensinstelling op. Als je echter een onveilige basis meekrijgt (bijvoorbeeld doordat je niet onvoorwaardelijke liefde kreeg) of op een andere manier veel negatieve levenservaring hebt opgedaan, dan bouwt je onderbewustzijn op basis van die negatieve herinneringen en overtuigingen ook een negatieve levensinstelling op.

Omdat je onderbewuste je gedrag aanstuurt, zal uit je gedrag en houding blijken of je levensinstelling positief of negatief is.

Als negatieve overtuigingen momenteel de kapitein van jouw schip zijn… dan heb ik goed nieuws! Je kunt deze oude negatieve overtuigingen zoals; ‘Ik ben niets waard’, ‘Ik ben niet goed genoeg’of ‘Ik kan het toch niet’ … veranderen in; ‘Ik ben het waard een gelukkig leven te leiden’ ‘Ik mag er zijn’ of ‘Ik kan het!’.

Verander je negatieve overtuigingen in positieve overtuigingen. Kijk bijvoorbeeld dagelijks in de spiegel… lach tegen jezelf en zeg

met overtuigingskracht; ‘Ik mag er best zijn!’.

Zie het bewuste voor je als de kapitein van jouw schip, waarbij de bemanning van het schip je onderbewuste is. Wanneer je als kapitein positieve orders naar de bemanning van het schip stuurt… kan de bemanning daarop alleen maar antwoorden met ‘aye-aye Captain.’

Doordat je levensinstelling positief verandert, verandert ook je gedrag… waardoor je positieve gebeurtenissen aantrekt, en in een positief spiraal terecht komt.

Was je verslaving een spiraal naar beneden… nu kom je in een spiraal naar boven!

Hartegroet,