De kracht van Affirmaties

Affirmaties zijn teksten die we in gedachten of hardop uitspreken. Helaas gebruiken we affirmaties vaak op een negatieve manier en zeggen we bijvoorbeeld tegen onszelf of anderen; “Dat lukt mij toch nooit”, “Dat kan ik niet” of “Ik heb altijd pech”.

Door affirmaties bewust en op een positieve manier te gebruiken en regelmatig te herhalen kunnen ze de gedachten over onszelf veranderen… en dus ook ons leven.

Omdat affirmaties een krachtig middel zijn om ons leven op een positieve en liefdevolle manier te veranderen, komen ze in mijn boek ‘Parels in de Modder’ vaak voor. In deze blog deel ik Mijn 5 Favoriete Affirmaties.

De in 2017 overleden Louise Hay is wat mij betreft de moeder van de affirmaties. “Ik hou van het leven en het leven houdt van mij” is een van haar geliefdste affirmaties. Voor mezelf is het een affirmatie die ik gebruik als het leven mij toelacht of juist als het minder soepel verloopt.


Wanneer we boos, jaloers of verdrietig zijn, teveel alcohol of drugs gebruiken? Dan is onze trillingsfrequentie die we uitzenden laag. Zijn we enthousiast en vol energie, dan is de trillingsfrequentie die we de wereld insturen juist hoog. Dankbaarheid is een hoge frequentie en is daardoor de kortste weg naar geluk ?

Naast een dankbare levenshouding, heb ik een vast ritueel om voor het slapen gaan de dag positief af te sluiten. Altijd is er wel een dankbaarheidsmomentje in de dag. Deze dankbaarheidsmomenten laat ik voor het slapen gaan nog even aan mijn gedachten voorbij gaan. Ook als ik een rotdag achter de rug heb, bedenk ik minstens drie dankbaarheidsmomentjes.

Ook ik heb mijn dromen, doelen en wensen… Telkens wanneer iets me hieraan herinnerd, visualiseer ik dat ik mijn doel al heb bereikt en versterk het met een affirmatie “Het is er al, het komt naar me toe”.

Bij de AA en Al- Anon kwam ik in aanraking met de slogans zoals; “Leven en laten leven”, “Het belangrijkste eerst” en “Is het wel belangrijk”. Deze slogans worden bij Al- Anon aan het eind van iedere bijeenkomst hardop gelezen. “Laat los en heb vertrouwen” is er ook één… en heeft mij al heel vaak geholpen.

Echte veranderingen vinden pas plaats als we er dagelijks aan werken en dan kunnen zelfs de kleinste stapjes hierin een groot verschil maken. Er zijn dagen waarin ik kleine babystapjes maak. En soms zit ik in een positieve flow en maak ik sprongen. Affirmaties helpen mij hierbij om elke dag, mezelf op een positieve manier in mijn kracht te zetten.

“Na elke nacht een nieuwe dag” of “Ware schoonheid zit van binnen” zijn ook positieve teksten die we tegen onszelf of een ander kunnen zeggen en die ons in ons kracht zetten. Ik ben heel benieuwd welke van mijn vijf affirmaties je het meeste aanspreekt… of naar jouw eigen favoriete affirmatie?

Op jouw overwinning!