Een belangrijke sleutel die deuren opent

We doen het de hele dag door … communiceren met elkaar. Meestal zijn we hier niet op een bewuste manier mee bezig en is onze manier van communiceren, letterlijk en figuurlijk een vanzelfsprekendheid. Hoe kunnen we meer uit onze manier van communicatie halen, waardoor het deuren opent in plaats van sluit?

Ieder mens is uniek en heeft de behoefte om gezien, gehoord en au sérieux te worden genomen. Belangrijk hierbij is om de ander centraal te stellen… ga de verbinding aan en ontmoet hem of haar in het verhaal. Doe dit zonder te (ver)oordelen – wat overigens geen goedkeuring hoeft te betekenen – Aangezien er niet één waarheid bestaat … creëren we ruimte in het gesprek, waarbij er meerdere waarheden naast elkaar kunnen bestaan. En ontstaat zo, de gelegenheid voor de ander om zich volledig open te kunnen stellen.

Een grote valkuil is het invullen voor wat een ander denkt, voelt… of wat zijn of haar beweegredenen of bedoelingen zijn? We zullen nooit helemaal zeker weten… aangezien we de ander niet zijn en we nooit helemaal inzicht kunnen krijgen in de innerlijke wereld van deze persoon. Ben je iemand die nogal eens in de valkuil van het invullen voor de ander valt, herinner jezelf aan het volgende ezelsbruggetje. NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander.

Ook zijn we al gauw geneigd om in de valkuil van oordelen, meningen en adviezen te raken. Heel vaak zit iemand hier juist helemaal niet op te wachten en wil alleen maar gezien en gehoord worden. Ook hier is een handig ezelsbruggetje voor: Laat OMA (wat vaker) thuis… dus geen; Oordelen, Meningen, Adviezen.

We belanden ook wel eens in een situatie, waarbij we kunnen kiezen om olie op het vuur te gooien of water? Er zijn ook situaties waarin het beter is ‘niets te zeggen’ en wijselijk ons mond houden. Je zult zien… het werkt!

Een heel belangrijk onderdeel in goede communicatie, is de vaardigheid om goed te kunnen luisteren. Waarschijnlijk komt dit voorbeeld bekend voor, je vertelt iemand een verhaal en binnen ‘no time’ betrekt de ander het op zich zelf … en zit je naar zijn of haar verhaal te luisteren, in plaats van zij naar die van jou. Degene is eigenlijk vanaf het begin niet met jou bezig… maar met zich zelf.

Wanneer we op een goede manier met de ander om willen gaan, zullen we die eerst moeten begrijpen… dit lukt alleen, als we echt goed luisteren naar de ander. Laat het merken als je de ander hebt begrepen en vraag om verduidelijking als het verhaal nog niet helemaal helder is. Luister niet alleen met je oren, maar ook met je ogen… en met je hart.

Naast het luisteren naar de ander, luister vooral naar de innerlijke stem in jezelf. We bezitten zelf over een grote bron van wijsheid, en de sleutel om daar toegang toe te krijgen, ligt verborgen in rust en ontspanning. Heel vaak hebben we geen advies van een ander nodig… maar worden we geïnspireerd door een advies wat uit onszelf komt. Bij mij ontstaan de beste ideeën en oplossingen tijdens een wandeling of onder de douche.

Mensen hechten tegenwoordig veel waarde aan authenticiteit. Waardoor het van groot belang is eerlijk en oprecht ons ware zelf te tonen. Over het algemeen prikken mensen er zo doorheen als iemand niet congruent is aan zichzelf. Daarnaast draait het om; ‘walk the talk’ of ‘practice what you preach’… mensen hechten meer waarde aan daden dan aan woorden.

En als laatste, zelfreflectie… we leven in een samenleving waarin we al gauw geneigd zijn de ander de schuld te geven of ons aandeel in een ontstane situatie te minimaliseren. Door onszelf een spiegel voor te houden en op een constructieve manier met onszelf een innerlijk dialoog aan te gaan… kunnen we onderzoeken wat er goed ging… maar zullen we ook open en eerlijk naar onze fouten en tekortkomingen moeten kijken. En deze zo nodig toegeven, als we hiermee een ander of onszelf tekort hebben gedaan. Zo kunnen we onszelf helen en verbeteren en groeien naar een betere versie van onszelf.

Hartegroet,