Welke taal spreek JIJ?

Geplaatst

Het eerste antwoord wat waarschijnlijk in je opkomt is Nederlands, Engels, Spaans… of Arabisch? Toch is dit niet de richting die ik op wil…

Een clean leven gaat gepaard met voor en nadelen, je zult hierover best wel eens in een discussie met jezelf belanden… belangrijk is welke kant van de discussie je meer podium geeft? Die van het veranderen… of die van het terug gaan naar het oude bekende?

Tijdens je weg naar een clean leven, zal je de kant die wil veranderen meer podium moeten gaan geven… dan degene die liever bij het oude vertrouwde blijft.

De taal die je hierbij gebruikt maakt het verschil.

Stel je eens voor… ik stel je de volgende vraag “ga je voor een clean leven?” en die vraag beantwoord je met:

“Dat zou ik graag willen”

“Dat zou ik kunnen”

“Daar heb ik wel een reden voor”

Of “Ik zal wel moeten”

Bovenstaande uitspraken tot verandering lijken wel oké… maar zijn niet krachtig genoeg.

Bij taal als:

“Ja, ik ben van plan om clean te blijven”

“Ja, ik ga het proberen”

”Ja, maar, ik kan niet beloven dat ik nooit meer gebruik”

…. Geef je daarin tegen al een vleugje van twijfel weer.

 

Krachtiger wordt het wanneer je zegt:

“Ja, ik blijf clean”

“Ja, ik beloof je clean te blijven”

Spreek voor jezelf krachtige taal als het om veranderen gaat. Natuurlijk zal je ook je momenten van twijfel taal hebben. Waar het om gaat is… dat je het herkend welke taal dat je spreekt.

Taal die helpt je verslaving te overwinnen, is krachtige taal tot verandering uit te spreken… niet alleen naar jezelf, maar ook naar anderen. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken bij eerder je bed uitkomen, minder koffie drinken… tot dagelijks een wandeling gaan maken.

Op jouw overwinning!