Over mij

Rond mijn twaalfde intrigeerde een verslaving aan harddrugs mij al. Hierdoor las ik boeken als; Het verrotte leven van Floortje Bloem, De moeder van David S. en natuurlijk de klassieker Verslag van een junkie van Christiane F. Dit weerhield mij er niet van, om van de harddrugs af te blijven, integendeel. Toen ik zestien was, snoof ik met de gedachte ‘ik word nooit verslaafd’ voor het eerst cocaïne. Verslaafd werd ik wel, helemaal toen ik op mijn zeventiende mijn grote liefde ‘heroïne’ ontdekte.

Na tien jaar lang te hebben geworsteld met mijn heroïne- en cocaïneverslaving kon ik eindelijk mijn verslaving overwinnen. Met mijn ‘diploma van de straat’ op zak, voegde ik er vanaf mijn dertigste nog verschillende diploma’s met betrekking tot de hulpverlening aan toe. Mijn werkveld werd de verslavingspsychiatrie.

Mijn levenslessen kwamen in drie keer. Ik was eerst zelf de verslaafde die mijn familie jarenlang tot wanhoop dreef. Vervolgens zag ik de destructieve gevolgen van een verslaving van dichtbij vanuit de hoek van hulpverlener. Toen ik zelf al vele jaren clean was, kreeg ik zeven jaar lang een relatie met een man die al meer dan dertig jaar lang een drugsverslaving had. Nu warende rollen omgedraaid en werd ik de wanhopige naaste, die hem op allerlei manieren probeerde te laten stoppen. Van hem in de watten leggen tot helemaal buiten zinnen schreeuwen… niets hielp! Het enige wat hielp om innerlijke rust te vinden, was mezelf veranderen.

esther benard